A cukorbetegség előszobájának nevezik. Most egy nagyon leegyszerűsített magyarázat következik arról, hogy mi is az inzulinrezisztencia.

Ha táplálékot fogyasztunk, valamilyen mértékben megemelkedik a vércukorszintünk, amire a szervezet inzulintermeléssel válaszol. Az inzulin dolga, hogy bekísérje a cukrot, avagy glükózt a sejtekbe. A glükóz a sejtek tápanyaga, energiaforrása. Ha a glükóz bekerült a sejtekbe, a vércukorszint visszaáll. Ha nagy mennyiségű nem megfelelő szénhidrátot fogyasztunk, nagyon megnő a vércukorszintünk és ennek következtében sokkal több inzulin fog termelődni, hogy ellensúlyozza a megemelkedett vércukorszintet. A sok inzulin ott nyüzsög a sejtek körül, szinte elárasztva azokat, amire a sejtek úgy válaszolnak, mint mi valamilyen zavaró tényező esetén: „Hagyjatok már békén”. Ha néhány vendég jön hozzánk, az oké. Na de ha egyszerre harmincan akarnak betódulni hozzánk, akkor kiakadunk, és inkább úgy teszünk, mintha nem lennénk otthon. A sejtek pontosan ugyanezt teszik: bezárkóznak az inzulin előtt, azaz rezisztenssé, érzéketlenné válnak számára. De ha az inzulin kint marad, akkor a glükóz sem jut be a sejtekbe, tehát a sejtek táplálék nélkül maradnak, kvázi éheznek! Éhező sejtekkel nem csoda, hogy állandó fáradtságot tapasztal a szegény inzulinrezisztenciás. Az inzulin másik feladata a raktározás. És mit raktároz? A sok felgyülemlett sejteken kívül maradt vércukorból átalakult zsírt. Itt már meg is kaptuk a magyarázatot a zsírpárnákra, amik inzulinrezisztencia esetén hajlamosak kialakulni. Amíg nem állítjuk meg a folyamatot, addig nem is tudunk tőlük megszabadulni. Vajon a vékonyak fellélegezhetnek, hogy akkor nekik biztosan nincs inzulinrezisztenciájuk? Sajnos nem. Ugyanis egyre több a vékony inzulinrezisztenciás. Sőt, a gyerekeket is érintheti. Még a tökéletes vércukorszint sem garancia arra, hogy valaki mentes e problémától. Általában csak a vércukorszintet nézi a háziorvos, ha laborba küld, így az IR sokáig rejtve maradhat. Az inzulin a felelős azért, hogy levigye a vércukorszintet, és sok esetben makulátlan vércukorszint mellett egekben van az inzulin. Fontos megemlíteni, hogy nem csak a nagy mennyiségű szénhidrát okozhat inzulinrezisztenciát, hanem többek között a stressz, egy nem megfelelő diéta, az ösztrogéndominancia és ételintolerancia is kiválthatja.

Inzulinrezisztencia tünetei:

  • édesség utáni csillapíthatatlan vágy
  • szénhidrátfüggőség
  • éhségrohamok
  • nyugtalanság, indokolatlan feszültség
  • remegés
  • szapora szívverés
  • verejtékezés
  • vérnyomásesés vagy vérnyomás emelkedés
  • étkezés utáni fáradtság, „kajakóma”
  • álmosság
  • feledékenység
  • romló figyelem
  • hangulatingadozás
  • ingerlékenység
  • depresszió
  • „elsárkányosodás”
  • szikralátás: fénylő, villódzó pontok jelennek meg a szemünk előtt
Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó

  • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
  • +36 30 277 38 37
  • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up