Bár férfiakról van szó, most mégis a hölgyekhez szólok, mert a férfiak – mint tudjuk – hajlamosak elodázni a dolgokat, és nem foglalkoznak magukkal, csak amikor már nagy a baj.

Ezért úgy gondolom, hogy nekünk, nőknek kell odafigyelni rájuk. Sok súlyos probléma megelőzhető lenne megfelelő természetes terápiával.

Ha férfiként olvasod ezeket a sorokat, akkor csak azt tudom mondani, hogy le a kalappal előtted, hogy vetted a bátorságot, hogy szembenézz a problémáiddal! Ha csak kíváncsiságból vagy itt, akkor további jó egészséget kívánok!

Tünetek:

 • ingerlékenység
 • depresszió
 • csökkent nemi vágy, potenciazavarok, gyenge erekció
 • megtermékenyítő képesség csökkenés, terméketlenség
 • prosztata megnagyobbodás
 • prosztata gyulladás
 • prosztatarák
 • gyakori vizelési inger, vizelési problémák
 • testszőrzet csökkenés, hajhullás, fejtetői kopaszodás (kivéve, ha genetikai eredetű)
 • túlsúly, főként hasi tájékon
 • csökkent izomerő
 • mellnagyobbodás
 • sejtek állapotának megváltozása, ami mellrákhoz vezethet
 • szív- és érrendszeri problémák kialakulása

A férfiak hormonális egyensúlyzavarának hátterében általában alacsony tesztoszteronszint, alacsony progeszteronszint, magas DHT (dihidrotesztoszteron) szint, magas ösztrogénszint és/vagy magas prolaktinszint áll.

Na de vegyük sorba ezeket a hormonokat.  

Tesztoszteron:                                                                                                         

Bár a tesztoszteront mindenki ismeri, azért nem árt néhány szót ejtenünk róla. A férfiak legfőbb nemi hormonja, és szervezetük egész működésére kifejti hatását. A tesztoszteron többek között segíti az izomzat megtartását, valamint növekedését, energiát biztosít, erősíti a csontokat, javítja a kedélyállapotot, fenntartja a nemi vágyat, serkenti az erekciót. Tehát megállapíthatjuk, hogy a tesztoszteron a férfiak egészségét és védelmét szolgálja. Az ösztrogén a tesztoszteron ellenhormonja; jelenléte csökkenti a tesztoszteron szintjét. További tényezők, melyek gyengítik a tesztoszteron hatását: káros táplálkozási szokások, finomított szénhidrátok, inzulinrezisztencia, elhízás, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás és a mozgáshiány.

Fontos megjegyeznünk, hogy a kívülről bevitt tesztoszteron leállítja a szervezet saját tesztoszteron termelését, és még sok más nemkívánatos mellékhatása is van. Ráadásul átalakulhat DHT-vá, súlyosbítva a helyzetet.

DHT (dihidrotesztoszteron):

A tesztoszteron egy enzim az ún. 5-alfa-reduktáz hatására átalakul DHT-vá. Ez egy sokkal agresszívabb hormon, mint a tesztoszteron (kb. tízszer olyan erős). Őt már nem annyira szeretjük. Bár kis mennyiségben a jelenléte normális és szükséges, azonban ha túl sok van belőle, akkor problémákat okoz: lecsökkenti a tesztoszteron szintjét, fejtetői hajritkulást, kopaszodást okoz, felelős a prosztata megnagyobbodásáért, gyulladásáért, illetve daganatos elfajulásáért.

Ösztrogén:

Az egyik alapvető női nemi hormon. Amint említettem, a tesztoszteron ellenhormonja. Ezt a testépítők nagyon jól tudják, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszabaduljanak tőle. Ha az ösztrogént nem tartjuk kordában, akkor „építő-növesztő” tulajdonsága révén daganatos elfajulásokat okoz. A többi gonoszságát a fenti kép jól szemlélteti.

De hogyan kerül egy férfi szervezetébe ösztrogén? Az egyik módja a stressz. Stressz hatására kortizol hormon szabadul fel, ami egy másik hormonból, a progeszteronból képződik. Ha sok a stressz, megemelkedik a kortizolszint, ami ugye progeszteronból lesz, tehát ezzel együtt lecsökken a progeszteronszint. A progeszteron az a hormon, ami segít megfékezni az ösztrogént. Ha viszont nincs aki megfékezze az ösztrogént, zöld utat kap és szabadon garázdálkodhat. Ehhez járul hozzá a fogamzásgátlókból az ivóvízzel a férfiak szervezetébe kerülő ösztrogén, az ösztrogén hormonokat tartalmazó állati eredetű élelmiszerek, valamint a vegyszerrel kezelt élelmiszerek ösztrogénhatású vegyületei (xenoösztrogének). Szóval van itt ösztrogén bőven!

Meg kell említenünk, hogy a prosztatarák hagyományos terápiájában ösztrogén készítménnyel ellensúlyozzák a DHT-t. Ha abból indulunk ki, hogy az ösztrogén felelős a másodlagos női nemi jegyek kialakításáért, akkor ne csodálkozzunk, hogy az ilyen kezelésen áteső férfiaknak megduzzad a mellük és fájdalmassá, érzékennyé válik. Arról nem is szólva, hogy a számukra létfontosságú és az egészségüket védő tesztoszteron szintjét is lecsökkenti további kellemetlenségeket okozva…

Prolaktin:

Magas szintje szoptatós kismamáknál normális, minden más esetben káros. Férfiaknál a stressz és az elektroszmog következményeképpen növekedhet meg a prolaktin szint. Éppen ezért, ha lehet ne úgy dolgozzatok a laptopon, hogy az öletekben van, főként ha még töltitek is közben. A hálószobából is érdemes kiűzni az elektromos kütyüket. A magas prolaktinszint gátolja egy másik hormon működését (LH), és így akadályozza a hímivarsejtek érlelését és a tesztoszteron termelődést, hosszútávon meddőséget okozva.

Progeszteron:

Minden emlős termeli ezt a hormont. Bár a nőkben nagyobb arányban van jelen, a férfiak számára is nélkülözhetetlen hormon. Az ösztrogénnel ellentétben, nem felelős másodlagos női nemi jegyek kialakulásáért. Mint már említettem, az egyik feladata, hogy az ösztrogént ellensúlyozza, és belőle képződik a kortizol, a stressz hormon. Van még egy nagyon fontos hatása: nem engedi, hogy az 5-alfa-reduktáz enzim elszaporodjon és a jó tesztoszteront agresszív DHT-vé alakítsa. Sajnos a köztudatban még nem nagyon szerepel a progeszteron férfiakra gyakorolt áldásos hatása, és sokan félnek tőle, mert általában női nemi hormonként tartják számon. Csak egy kis érdekesség, hogy mennyire nem kell félni tőle: a kisfiú magzatoknak 25-30%-kal magasabb a progeszteron szintjük, mint a kislány magzatoknak. Erre azért van szükség, hogy a progeszteron ellensúlyozza az anyai ösztrogénhatást, és védje a tesztoszteront, amitől egy fiú fiú lesz. Egyébként Dr. Lee, a progeszteron forradalom elindítója, véletlenül jött rá, hogy a progeszteron jótékonyan hat a férfiakra is. Azok a páciensei, akiket a férjük kent progeszteron krémmel, arról számoltak be, hogy a párjuknak elmúltak a prosztata problémáik. Ezután indultak a hivatalos kutatások.

Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó. Életmód tanácsadó és terapeuta.

 • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
 • +36 30 277 38 37
 • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up