Először is, szót kell ejtenünk az egyik létfontosságú hormonról az ösztrogénről. Az ösztrogént az élet és a halál angyalának is szokták hívni, de nézzük meg, hogy miért.

Alapvető feladata a másodlagos női nemi jelleg kialakítása, tehát ez a hormon teszi a nőt nővé. A női ciklus során növeszti a tüszőt és felépíti a méhnyálkahártyát, felkészítvén így a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására. Ebből is láthatjuk, hogy az ösztrogén egy „építő-növesztő” hormon: sejtszaporulatot, növekedést okoz; ami a megfelelő helyen és időben szükséges és fontos – ezért az élet angyala elnevezés. Azonban, ha nem tartjuk kordában, akkor csak szaporít, és növeszt. Például a méhnyálkahártyát, ami utána menstruációs zavarokat és egyéb problémákat okoz. Azután cisztákat, miómákat, legrosszabb esetben pedig, rosszindulatú daganatokat – és sajnos így válik a halál angyalává. Bár a rák kialakulásához több tényező szükséges, de az, hogy a hátterében mindig van egy orbitális ösztrogéndominancia, vitathatatlan. A rosszindulatú daganatoknál meg szokták említeni a genetikát. A genetikával kapcsolatban most én is hadd süssem el a már sokat pufogtatott nagy igazságot: „A genetika tölti meg a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt”. Az életmód – a táplálkozás, a stressz, a lelki-, érzelmi élet, a környezet, a mozgás, a kapcsolatok – nagyban befolyásolja, hogy pozitív vagy negatív irányba mennek bizonyos folyamatok. Viszont ebben az a jó hír, hogy az életmódunkon tudunk változtatni. Sokszor azért jön egy-egy betegség, mert a testünk végső elkeseredésében jelez, hogy „Állj már meg, gondolkodj el és válts irányt, mert teljesen tönkreteszel!” És természetesen az ösztrogént sem hagyhatjuk garázdálkodni, de hála Istennek, erre is van eszközünk: a másik létfontosságú hormon, a progeszteron.

Hadd osszak meg néhány a szívemnek kedves idézetet:

„Fontos, hogy rájöjj: törődnöd kell magaddal, mert amíg magaddal nem törődsz, addig mással sem tudsz.” Gilda Radner, petefészekrákban elhunyt komika

„Szakíts időt magadra, hangolódj rá a testedre és lelkedre, tudatosítsd magadban, hogyan hatnak rád bizonyos dolgok… Ébredj fel, szeresd magad, gondoskodj magadról. A tested a legértékesebb tulajdonod.”

„Testünk a kert, akaratunk a kertész.” William Shakespeare

„Testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok.” Biblia, Pál apostol Korintusiaknak írt levele 6:19

Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó. Életmód tanácsadó és terapeuta.

  • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
  • +36 30 277 38 37
  • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up