A tesztoszteron minden kétséget kizáróan a legfontosabb férfi hormon. Mondhatnánk, hogy a férfiak egészségének a kulcsa.

A tesztoszteron támogatja az immunrendszer normális működését, a csontok növekedését illetve a csontsűrűség megőrzését. Hatással van a testfelépítésre: segít megtartani illetve növelni az izomzatot és izomerőt,  valamint alacsonyabb testzsír arányt és gyorsabb anyagcserét eredményez. Fontos szerepe van a megfelelő energiaszint, a jó hangulat és a jó közérzet kialakításában. Elengedhetetlen az egészséges szexualitáshoz, mivel fenntartja a libidót és az erektilis funkciót. Továbbá segíti a spermatermelést és ezzel biztosítja a termékenységet.

Akár babatervezésről, akár izomnövelésről vagy egyszerűen a férfiegészség megőrzéséről legyen szó, bízom benne, hogy az alábbi tippek a segítségedre lesznek.

1. Mit ne tégy

Semmiképp ne vigyél be tesztoszteront, mert az csökkenti a szervezeted által termelt tesztoszteron szintjét és hosszútávon akár meddőséghez is vezethet!

2. Az ösztrogén visszaszorítása

Az ösztrogén elsődlegesen női hormon, de kis mennyiségben a férfiaknak is szükségük van rá. Ha a laboreredményt nézzük, akkor a referenciatartomány alsó egyharmadában kellene lennie az értékének. Ha ennél több van belőle, akkor az már problémát okozhat.

A fő gond az ösztrogénnel, hogy a tesztoszteron antagonistája, azaz ellenlábasa és hatástalanítja azt. Ezért fontos, hogy kordában tartsuk, illetve kivezessük, ha szükséges. Erre alkalmas az indol-3-karbinol és a kalcium-d-glükarát. Az indol-3-karbinol a keresztesvirágúakból (brokkoli, káposzta, karfiol stb.) kivont vegyület, amely segít a májnak lebontani az ösztrogént. A kalcium-d-glükarát kálciumsó formájú d-glucaric savat tartalmaz, amit kis mennyiségben a szervezet is előállít, valamint megtalálható bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben, mint például az alma, a narancs és a burgonya. Hatásmechanizmusa azon alapul, hogy blokkolja az ösztrogénreceptorokat, így nem tud hozzájuk kapcsolódni az ösztrogén.

Indol-3-karbinol

Ha már ösztrogén gátlásról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk az aromatáz enzimről sem. Ez az enzim felelős azért, hogy a tesztoszteron ösztrogénné alakuljon át. Azonban mi azt szeretnénk, hogy a tesztoszteron tesztoszteron maradjon.  Természetes aromatáz inhibitor többek közt a chrysin (golgotavirág kivonat), a cink, a melatonin, a szőlőmag kivonat, a rezveratrol, a zöld tea és a csiperkegomba.

Az aromatáz enzim illetve az ösztrogén mennyiségét a testzsír csökkentésével is nagyban segíthetjük, mert ők ketten nagyon jól érzik magukat a zsírszövetben. Minél kevesebb zsír, annál kevesebb aromatáz és ösztrogén.

3. A progeszteron támogatása, az „agresszív” DHT csökkentése

Bár a progeszteront elsődlegesen női hormonként tartják számon, a férfiaknak is nagy szükségük van rá. Az ösztrogénnel ellentétben, a progeszteron nem felelős másodlagos női jegyek kialakításáért, tehát nem fog tőle megnövekedni a férfiak melle. (Gynecomastia: férfi emlő növekedése, amit  egyértelműen ösztrogéndominancia okoz!) Azon kívül, hogy a progeszteron képes ellensúlyozni az ösztrogént, visszaszorítja az 5-alfa-reduktáz enzimet is. Az 5-alfa-reduktáz enzim hatására a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul át, ami a tesztoszteronnál jóval erősebb és agresszívebb hormon. Kis mennyiségben szükségük van rá a férfiaknak, de ha a szintje túlságosan megnő, a negatív hatása fog érvényesülni. Például a prosztata problémák hátterében is sok esetben a DHT áll és a nem genetikai jellegű kopaszodásért is ez a hormon a felelős. Sajnos a kor előrehaladtával a férfiak progeszteron szintje egyre csökken, így felszaporodik az 5-alfa reduktáz enzim és a jó tesztoszteron nemkívánatos DHT-vá konvertálódik. Valamint meg kell említenünk, hogy krónikus stressz esetén nagyon sok kortizolra, azaz stressz megküzdő hormonra van szükség, amit a szervezet progeszteronból állít elő. Szóval ebben az esetben is csökken a progeszteron.

A progeszteront krém formájában ajánlatos használni, mert koleszterin alapú hormon lévén, bőrön át rendkívül jól felszívódik, míg ha kapszula formájában alkalmazzuk, a máj 1-2 óra alatt lebontja. Így sajnos nem jut el oda, ahová kell, viszont leterheli a májat.

Férfi krém

4. Hasznos vitaminok, ásványi anyagok és táplálékkiegészítők

Q 10 koenzim

Növeli a spermiumok számát, javítja a motilitásukat (mozgékonyságukat) és a morfológiájukat (alakjukat).

Q 10 koenzim

Cink

Segíti a tesztoszteron egészséges szintjének fenntartását, és szükséges a sperma érleléséhez. A hormonháztartás szabályozásán keresztül védi a prosztata egészségét. Aromatáz enzim gátló hatású.

Szelén

Fontos szerepet játszik a spermatogenezisben (spermaképzésben). Antioxidáns lévén védi a spermiumokat a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Melatonin:

Erről a tobozmirigyünkben termelődő hormonról általában mindenkinek csak az jut eszébe, hogy „az alvás hormonja”. Pedig a melatonin ennél sokkal többet tud. Nagyon fontos szerepet játszik a termékenységben. Fokozza a spermiumok mozgékonyságát, élethosszát és vitalitását. Aromatáz enzim gátló hatással bír. Ezeken kívül nagyon erős antioxidáns (jóval erősebb, mint a C-vitamin).

Omega 3

Növeli a tesztoszteron szintet, a spermiumok számát, motilitását és javítja a morfológiájukat.

Gal halolaj

GAL Omega-3 Eco

Omega 3 és Q10 együtt

D vitamin:

Nem csak az immunrendszer és a csontok egészsége szempontjából nélkülözhetetlen, hanem a hormonrendszer egészsége szempontjából is. A szervezetben található D vitamin (amit már a májunk és a vesénk átalakított) ugyanolyan szteránvázas, azaz szteroid típusú hormon, mint a tesztoszteron vagy az ösztrogén. És mint ilyen, elengedhetetlen a hormonegyensúly fenntartásához, ráadásul tesztoszteron növelő hatása is van.

GAL D3-vitamin

Ashwaghanda:

Növeli az izomerőt, az izomtömeget, a tesztoszteronszintet, az ejakulátum mennyiségét, a spermaszámot és a spermiumok mozgékonyságát. Segít megszabadulni a felesleges zsírtól.

GAL Sensoril® Ashwagandha

Shilajit

Növeli a tesztoszteronszintet, javítja a herék egészségét. Emeli a DHEA (dehidroepiandroszteron) szintjét. A DHEA egy androgén jellegű hormon, amit a fiatalság hormonjának is neveznek. Számos pozitív hatása mellett fokozza a libidót és fejleszti az izomzatot.

GAL PrimaVie® Shilajit

5. Kerüld az elektroszmogot, amennyire lehet

Az elektromos kütyük által keltett elektroszmog nem tesz jót a férfi hormonális működésnek és a termékenységnek, mert megemelheti a prolaktin szintet. A prolaktin a szoptatásért felelős hormon, így egy férfi szervezetében teljesen indokolatlan a magas szintje. A megnövekedett prolaktin szint (hyperprolactinemia) alacsonyabb tesztoszteron szinthez, a nemi vágy csökkenéséhez, erektilis diszfunkcióhoz és alacsonyabb mennyiségű sperma képződéséhez vezet. Ha a laborértékeket tekintjük, a prolaktinnak a referenciatartomány alsó egyharmadában kell lennie.

Teljesen nem tudod elkerülni az elektroszmogot (ha ezt olvasod akkor is ki vagy téve a negatív hatásának), de megtehetsz jó néhány dolgot, amivel legalább csökkentheted. A mobilodat ne a zsebedben hordd - legalábbis ne a nap nagy részében. A laptopot, tabletet ne az öledben használd, pláne ne akkor, amikor töltőn vannak. A hálószobádból lehetőleg távolíts el minden elektromos kütyüt.

6. Sportolj

Lerágott csont, de nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen fontos a rendszeres mozgás. Emeli a tesztoszteronszintet, javítja a keringést (a jó keringés a normál szexuális funkciókhoz is nélkülözhetetlen) és többek közt csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulásának az esélyét. Az inzulinrezisztencia férfiaknál alacsonyabb tesztoszteronszintet eredményez. És innen át is ugrunk az utolsó etapra:

7. Táplálkozz egészségesen

Ez is közhelynek számít, de a testsúlyunkat 70 százalékban a táplálkozás határozza meg. Minél több súlyfelesleggel rendelkezik valaki, annál több ösztrogén van a szervezetében. Nem is szólva az előző pontban említett inzulinrezisztenciáról. Kerüld a finomított szénhidrátokat illetve cukrot tartalmazó ételeket, vagy próbáld meg minimalizálni a mennyiségüket. Egyél sok omega 3-ban gazdag halat, tengeri herkentyűket, sok zöldséget és módjával gyümölcsöt.

Köszönöm, hogy velem tartottál, remélem hasznosnak találtad az információkat és a segítségedre lehettem. Ha volt is kicsit nehezebben érthető rész, ez nem a te hibád, hanem a téma komplexitásából ered. Inkább ezt emésztgesd, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátokat! smile

Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó. Életmód tanácsadó és terapeuta.

  • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
  • +36 30 277 38 37
  • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up