„Önnek autoimmun betegsége van.” Amikor elhangzik ez a mondat az orvos szájából, úgy érzed, hogy az életed örökre megváltozik.

Ijesztően hangzik, amikor a tünetekről, a gyógyszerek mellékhatásairól tájékoztatnak, és közlik, hogy ez a betegség életed hátralévő részében el fog kísérni.

Az orvos felírja neked a gyógyszereket, amikkel a tüneteidet kezeli, megbeszéltek egy újabb időpontot, majd utadra bocsát. Valószínűleg nem fogja elmondani, hogy az autoimmun betegségek hátterében emésztőrendszeri problémák állnak, és a bélrendszered helyreállításával a tüneteidet is visszafordíthatod.

Miért a bélrendszer az egészség kulcsa?

Az első dolog, amit meg kell értenünk az autoimmun betegségekkel kapcsolatban az az, hogy ezek az immunrendszer betegségei.

Az immunrendszered valami folytán meghibásodott és elkezdte megtámadni a saját szöveteidet. Lehet, hogy a pajzsmirigyed van támadás alatt, vagy a beleid, a bőröd, az idegrendszered, a hasnyálmirigyed, vagy valamelyik más szerved. Attól függetlenül, hogy melyik szervedet éri a támadás, a probléma gyökere az immunrendszerben rejtőzik. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az autoimmun betegségeket kezeljük, megakadályozzuk és visszafordítsuk, az immunrendszert kell az irányításunk alá vonni.

Ehhez viszont először a belekben kell rendet tennünk. A beleink egészsége a szervezetünk egészségének a kulcsa, mert az immunrendszer 80 százaléka itt található. Egészséges bél nélkül nincs egészséges immunrendszer. Egészséges immunrendszer nélkül szabad prédái vagyunk a fertőzéseknek, gyulladásoknak és az autoimmun betegségeknek.

Mi az áteresztő bél más néven lyukas bél, vagy szivárgó bél szindróma?

Akkor beszélünk áteresztő bélről, amikor a vékonybél falát alkotó sejtkapcsolatok meglazulnak. Úgy képzelheted el a vékonybél falát, mint egy felvonóhíd. Ici-pici hajók (az ételekben levő mikrotápanyagok), amik oda-vissza hivatottak közlekedni, probléma nélkül haladnak át a híd alatt. Ez egy nagyon fontos rendszer, ami lehetővé teszi, hogy az elfogyasztott ételből a létfontosságú tápanyagok felszívódjanak a vérben.

Azonban a civilizációs ártalmak hatására, mint például a gyulladáskeltő ételek és a stressz, a bél fokozottan áteresztővé válik. Azaz a már említett felvonóhíd felnyílik és nagyobb hajók is átmennek alatta, amiknek pedig semmi keresnivalójuk sem lenne arra. A vékonybél fala az első védelmi vonal, aminek az lenne a feladata, hogy megvédjen a kéretlen behatolóktól. Ám, a felvonóhíd felnyílásával baktériumok, toxinok, idegen fehérjék és félig emésztett táplálékdarabok is szabadon átmehetnek a véráramba.

Mi okozza az áteresztő belet?

Az, hogy ilyen méretekben van jelen az áteresztő bél szindróma, a modern életvitel egyenes következménye. A gyulladáskeltő ételek, bizonyos gyógyszerek, a fertőzések, a vegyi anyagok, amikkel kapcsolatba kerül a szervezetünk és a krónikus stressz, mind áteresztő bélhez vezethetnek.

A glutén az egyik vezető ok, mert hatására megemelkedik a zonulin szintje a belekben. A zonulin adja ki a parancsot a felvonóhidak felnyitására. Bizonyos embereknél a glutén cöliákiát, lisztérzékenységet okoz, míg mások számára gyulladáskeltő élelmiszer, ami megterheli az immunrendszert. A gluténon kívül a leggyakoribb gyulladáskeltő élelmiszerek a tejtermékek, a tojás és a cukor.

A Candida fertőzés, a bélparaziták és a SIBO (a káros baktériumok túlszaporodása a vékonybélben) is az áteresztő bél fő kiváltó okai közé tartoznak.

A környezeti mérgek, mint a higany, a kártevőirtók, és a műanyagokban található BPA szintén hozzájárulnak az áteresztő bél kialakulásához. A fájdalomcsillapítók, szteroidok, fogamzásgátlók, antibiotikumok és savlekötők mind elősegítik ezt a negatív folyamatot, mint ahogyan a krónikus stressz is. Idővel az állandó stressz legyengíti az immunrendszert, megnehezítvén a szervezet dolgát, hogy megküzdjön a gyulladáskeltő és áteresztő belet okozó baktériumokkal, vírusokkal szemben.

Hogyan vezet az áteresztő bél autoimmun betegségekhez?

Ha az áteresztő bélen keresztül toxinok, vírusok, baktériumok és emésztetlen ételrészecskék kerülnek a véráramba, az immunrendszer veszélyes betolakodóknak titulálja és megtámadja őket. Igen ám, csakhogy az idegen betolakodók gyakran kísértetiesen hasonlítanak a szervezet saját sejtjeihez. Ezt hívjuk molekuláris mimikrinek. A túlterhelt immunrendszer nem tud különbséget tenni a saját és az idegen között, és megtámadja az idegenhez hasonló saját sejtet is. A glutén és a kazein például nagyon hasonlít a pajzsmirigy sejtekre, így az autoimmun pajzsmirigy betegségek (Hashimoto, Graves-Basedow) hátterében gyakran ők a molekuláris mimikri tettesei. Az, hogy melyik autoimmun betegség alakul ki, attól függ, hogy melyik szövetet támadja meg az immunrendszer. Ha az ízületeket, akkor rheumatoid arthiritis alakul ki, ha magát a belet, akkor pedig Chron betegség.

Dr. Alessio Fasano  a kutatásai során bebizonyította, hogy egyértelmű kapcsolat van az áteresztő bél és az autoimmun betegségek között.

A belek egészségének helyreállítása az első és döntő fontosságú lépés kellene, hogy legyen az autoimmun betegségek kezelésében.

Forrás: Dr. Amy Myers, www.amymyersmd.com

Fordította: Szőtsné Vadász Ildikó

Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó. Életmód tanácsadó és terapeuta.

  • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
  • +36 30 277 38 37
  • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up