Ciszta általában akkor jelenik meg, ha a tüsző nem tud megérni, vagy megrepedni és a petesejt kiszabadulni. Ilyenkor a bennragadó tüsző cisztává, folyadékkal teli tömlővé alakul.

A ciszta kialakulásának hátterében is hormonális egyensúlyvesztés áll, amit természetes terápiával nagyon jól lehet orvosolni.

Sok apró ciszta: lásd PCO(S)

Csokiciszta: lásd Endometriózis

„A nagyobb ciszták feszülést, a környező szervek nyomását, ezáltal fájdalmat okozhatnak. Az alhasi fájdalom fokozódhat mozgásra, jelentkezhet közösülés közben. Szintén előfordulhat vérzészavar, melyet a tömlő hormontartalma okozhat. A fájdalom mértéke nem feltétlenül arányos a ciszta nagyságával. Időnként a ciszták megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, esetleg a tömlő megcsavarodik. Ez utóbbi akár igen heves, késszúrásszerű fájdalmat okozhat. Amennyiben a ciszta hónapokig észlelhető, 5 cm-nél nagyobb az átmérője, szöveti elemeket tartalmaz, vagy ultrahang illetve infravizsgálat során kóros – rosszindulatú folyamatra jellemző – eredményt kapunk, műtéti eltávolítása jelenti a szokásos protokollt.” forrás: Dr. Pusztai Zoltán, infravizsgálat.hu

Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó. Életmód tanácsadó és terapeuta.

  • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
  • +36 30 277 38 37
  • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up