A hisztamin intoleranciát a hisztamin bontó enzim (DAO enzim) alacsony szintje okozza. Az enzim csökkent működése lehet öröklött, vagy valamilyen betegség,

például a belek gyulladásos betegségének, kemoterápia okozta károsodásnak, gyógyszer- vagy alkoholfogyasztásnak, helytelen táplálkozásnak a következménye. Természetesen a laboreredmények adnak pontos képet a hisztamin intoleranciáról, azonban egy házi módszerrel valószínűsíthető, a hisztamin érzékenység, (csak 18 éven felülieknek!): ez pedig a vörösbor próba. Ugyanis alkoholfogyasztást követően a hisztamin érzékenységnél jellemző az úgynevezett „flush”: az arc kipirosodása, az arcbőr enyhe gyulladt érzése és a hőhullám. Tünetei sokszor megegyeznek az allergia tüneteivel, ezért álallergiának is hívják.

Hisztamin érzékenység főbb tünetei:

  • szénanátha, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés
  • könnyezés
  • krónikus köhögés
  • bőrkiütés, bőrpír, ekcéma, csalánkiütés
  • viszketés
  • fejfájás, migrén
  • alacsony vérnyomás (de egyéni esetben felléphet magas vérnyomás is)
  • szívdobogás, szapora szívverés
  • hasmenés
  • hasi görcsök
  • puffadás
  • székrekedés
  • menstruációs görcsök
  • ödéma

Magas hisztamin tartalmú, leggyakrabban hisztamin intoleranciát okozó ételek:

  • alkohol (főként vörösbor, pezsgő, likőrök)
  • füstölt áru (sonka, kolbász)
  • sokáig érlelt sajtok
  • savanyú káposzta
  • kakaó, csokoládé
  • élesztő
  • kivi, ananász, citrusfélék
Hormontanacsadas.hu

Szőtsné Vadász Ildikó Hormonegyensúly- és funkcionális táplálkozási tanácsadó

  • 8000 Székesfehérvár, Rozsnyói u. 9.
  • +36 30 277 38 37
  • info@hormontanacsadas.hu

Facebook oldal

keyboard_arrow_up